Як створити безбарʼєрний молодіжний простір: новий серіал на Дія.Освіта

  Перегляди 337

Освітній серіал допоможе працівникам та працівницям молодіжних просторів залучати молодь до своїх проєктів і заходів. А також навчить, як бути інклюзивними та працювати з різними молодіжними групами, зокрема з молоддю, що має інвалідність. 

Молодіжний простір — це місце де можна безоплатно, цікаво й змістовно провести час. Наприклад, відвідати лекцію, завітати на показ фільму чи пограти в настільні ігри. 

«Українська молодь — це майбутні лідери,  які, зокрема, розвиватимуть цифрову державу. Важливо вже зараз надати доступ до знань, що допоможуть навчити їх створювати безбар’єрну комунікацію, впроваджувати технології та інновації. Мета нового освітнього серіалу на Дія.Освіта — розповісти, як зробити молодіжні простори та центри відкритими й доступними для молоді, зокрема й з інвалідністю», — зазначила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Освітній серіал виходить у межах реалізації Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні, яка створена з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Він поєднує теорію, практичні інструменти та лайфхаки. Після перегляду ви здобудете базу знать, що допоможе зрозуміти тему інклюзивного підходу в роботі з молодими людьми, зокрема хлопцями та дівчатами, які живуть з інвалідністю. 

Також на основі практичних порад від експертів та експерток серіалу ви зможете розробляти власні сценарії молодіжної роботи. 

«В UNFPA ми прагнемо розширювати можливості молоді з різними здібностями. Для нас важливо, щоб проєкти були орієнтовані на потреби всіх молодих людей, забезпечуючи кожному можливість для самореалізації та розвитку. Інклюзивні молодіжні програми — це наш внесок у сприяння формуванню та підтримці суспільства, у якому різноманітність, рівність і недискримінація є не просто ідеалами, а реальністю, у якій ми живемо щодня», — зазначає Массімо Діана, представник UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Ключові теми серіалу: 

  • права та можливості молоді 
  • інклюзивний підхід у роботі з молоддю 
  • виклики, з якими стикаються люди в молодому віці
  • як організовувати інклюзивні онлайн-заходи
  • кейси інклюзивної роботи з молодіжними просторами в містах України 

«Безбар’єрність — це про спільні зусилля кожного з нас, про те, щоб тримати увагу на різноманітності. Але для цього треба розуміти, як ураховувати потреби всіх, з ким ти працюєш. Саме про це освітній серіал “Інклюзивна молодіжна робота”. Він поєднує теорію та лайфхаки, як зробити безбар’єрність частиною щоденної роботи молодіжних працівників та працівниць», — говорить Тетяна Ломакіна, Радниця-уповноважена Президента України з питань безбарʼєрності.

Серед спікерів серіалу — фахівці з молодіжної політики та молодіжної роботи, зокрема: 

  • Массімо Діана, представник Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні
  • Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності
  • Владислав Яцук, директор департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України
  • Ольга Шелест, тренерка з інклюзивного підходу, директорка БФ «Даруємо радість»
  • Вікторія Клюшина, активістка національної правозахисної мережі «Боротьба за права»
  • Наталія Пархитько, заступниця керівника організації «Доступно.UA»
  • Уляна Пчолкіна, громадська діячка, лідерка ГО «Група активної реабілітації»

«Громадські організації, які працюють з молоддю, можуть мати труднощі з включенням інклюзивних практик у свою роботу через відсутність досвіду та знань. Крім того, впровадження інклюзивного підходу на початку може потребувати трохи більше уваги від усієї команди. Але коли ви враховуєте потреби різних людей, ваші проєкти стають цікавішими та кориснішими набагато більшому колу учасників і учасниць. І це дуже мотивує», — розповідає Юлія Пруднікова, виконавча директорка «Ради жінок Донеччини».

Освітній серіал «Інклюзивна молодіжна робота» — частина реалізації Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні, запровадженої з ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Дивіться серіал за на платформі Дія.Освіта за посиланням — https://osvita.diia.gov.ua/courses/inclusive-youth-work

Після перегляду курсу зможете перевірити свої знання у фінальному тесті та отримати сертифікат.

Освітній серіал «Інклюзивна молодіжна робота» створено з ініціативи Мінцифри для освітньої платформи Дія.Освіта, громадською організацією «Рада жінок Донеччини» за фінансування та в межах гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення спільно з Регіональним офісом UNFPA у Східній Європі та Центральній Азії, Міністерством молоді та спорту України й радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт